Sonrisa Dance Center

Atât timp cât tu și partenerul tău vă distrați dansând, este tot ce contează.

Persoana care și-a deschis sufletul în fața noastră în luna celor mai frumoase sărbători este Alessandro Zanella… un om cald, cu o ambiție extraordinară și o energie debordantă. Născut într-o familie de dansatori, Alessandro a descoperit pasiunea pentru dans în lumea baletului, motiv pentru care vă invităm să îl cunoașteți și voi din următorul interviu.

1. Cine este Alessandro Zanella în viața de zi cu zi?

Eu sunt agent imobiliar în Viena la o firmă renumită și aici lucrez de 2 luni, iar înainte am fost manager la Școala de Balet “Simona Noja” din Cluj unde avem studiourile de balet. 

2. De unde a apărut pasiunea ta pentru dans?

Hmm… m-am născut într-o familie de dansatori. Mama a fost prim balerină la Opera Națională din Viena și tatăl meu vitreg a fost solist la Opera Națională din Viena, iar tatăl natural a fost directorul Operei Naționale cât și coregraf internațional. 

M-am născut și întotdeauna m-am înconjurat cu baletul și cu dansul. 

Am început să dansez balet și jazz de la vârsta de 8 ani, precum și hip-pop, breakdance, step, timp de 3 ani… după care m-am lăsat (m-am îngrășat) și am făcut o pauză de 10 ani. La 21 de ani m-am reapucat în România, la Sonrisa D.C., unde am rămas pentru că mi-a plăcut foarte mult atmosfera și pasiunea pe care am găsit-o acolo.

3. Povestește-mi despre experiența ta de dans și cum ai ajuns să predai?

Am fost întotdeauna, cumva, înconjurat de profesori de dans și prima mea experiență de predare a fost la arte marțiale deoarece voiam să devin instructor de arte marțiale în cei 10 ani de pauză și acolo am început să predau. După ce am mers în România, am început să predau ore în privat, cred, după ce am luat locul IV la campionatul național.

Experiența mea de dans, efectiv, se întinde pe o perioadă mai lungă de timp… încă de când am dansat balet, iar apoi la Volksoper în Viena, pe scenă. După care am continuat cu mai multe producții mai mici de balet și de jazz, inclusiv și de hip-hop și breakdance. Dar mai profesionist, aș putea spune, că am început cu Sonrisa să dansez pe scenă. Acestea au fost cele mai mari experiențe în relația mea cu dansul.

4. Care a fost cea mai mare provocare a ta ca dansator? Dar ca instructor?

Ca și dansator a fost să încep, din nou, să urc pe scenă ( nu mi-a plăcut să urc pe scenă după ce am dansat balet și m-am lăsat – asta datorită faptului că am început să iau în greutate și nimic nu mai ieșea cum trebuie). Începutul meu la Sonrisa a fost cu gândul că voi dansa doar din plăcere și nu voi fi competitiv sau să mă stresez inutil. Și cumva nu a fost să fie chiar așa. 

Prima mea competiție cu Sonrisa a fost în momentul în care Andreia, o colegă de la cursuri, voia să participe la o competiție iar partenerul ei o lăsase baltă și mi-a spus “Alessandro, tu vii cu mine”. Chiar dacă am spus că nu vreau, până la urmă am mers cu ea și de atunci am tot continuat să particip pentru că mi-a plăcut senzația.

Momentan, ca și instructor, nu prea am provocări. Nu am apucat, încă, să pregătesc oamenii pentru competiții. Acolo este o adevărată provocare, adică ca să ai un rezultat fix trebuie să exersezi mult. 

Obiectivul meu de predare este de a face 

oamenii să înțeleagă muzica și să aibă plăcerea de a dansa. 

Dar nu este o provocare. Cred că este destul de ușor să înțelegi asta dacă știi de unde să începi. Dar pentru mine, o provocare ar fi (precum fac Tania și Adiță) să ajuți dansatorii să-și găsească calitatea lor de dansatori și să aibă un standard.

5. Care este stilul tău de dans preferat și de ce?

Păăăi… e salsa. Și sub-categoria este son cubano – preferata mea – deoarece simt muzica mai bine când dansez. Dar salsa, în general, este tot ce trebuie. Și pe locul 2 este semba și kizomba autentică. Undeva acolo jos vine și bachata și urban kiz că, cumva, trebuie să fie și ele. 

6. Ce efecte a avut pandemia pentru tine?

Pandemia a fost chiar nașpa pentru mine, pentru că eu voiam să fiu în România să dansez cu Adiță și Tania, și cu Sonrisa. Dar mi-a schimbat toate planurile. Și mi-am spus că atât timp cât durează, mă întorc în Viena să intru în domeniul imobiliarelor.

Cam așa m-a afectat… nu mai dansez atât de mult precum o făceam cu Sonrisa, dar un fapt care mă bucură este că am început să predau aici că lumea de salsa în Viena este mult mai mică decât am crezut și sunt foarte multe chestii pe care eu le-am învățat de la Adiță și Tania, și pot să le dau mai departe aici. Și mă bucur că am posibilitatea asta.

7. Ce sfaturi oferi unui dansator?

Asta e o întrebare foarte grea. Cred că cel mai bun sfat pe care pot să-l dau – și eu mă lupt cu asta – este 

să ignori lucrurile negative, energia negativă, pe care alți dansatori sau împrejurimile ți-o transmit cât dansezi. 

Când dansăm este foarte important să ne simțim noi bine, și partenerul nostru, și restul nu contează. Atât timp cât tu și partenerul tău vă distrați dansând, este tot ce contează.

8. Care sunt planurile tale de viitor?

Vreau să deschid o școală de dans aici, în Viena, nu știu când se va întâmpla asta, dar cu siguranță după ce se termină cu pandemia. Abia aștept să fac și colaborări cu Sonrisa pentru că sunt instructorii mei, ce pot să spun, și mă bucur foarte mult că le merge bine cu Sonrisa Online. Dar da, acesta este planul meu în Viena, să-mi deschid propria școală de dans.

9. Ce părere ai de proiectul Sonrisa Online?

Mă bucur foarte mult că Adiță și Tania, și toți care au colaborat, au reușit să facă sistemul acesta care să se adapteze la pandemie. Păcat că nu mai putem să ne întâlnim toți în persoană, dar Sonrisa Online este un sistem fantastic pentru toți care vor să progreseze și să-și îmbunătățească dansul. Știu cum predau Adiță și Tania, și este o calitate fantastică. Nu sunt mare fan al sistemului online pentru că îmi place să dansez, în persoană, dar de ar fi să recomand pe cineva este Sonrisa Online pentru că știu că Adiță este foarte organizat în tot ceea ce face și toată platforma reprezintă valorile care încorporează Adiță și Tania.

10. Recomanzi cursurile online?

Păi recomand cursurile online, mai ales atunci când nu te poți întâlni în persoană cu ceilalți. Pentru că da, e mai faină senzația să fi înconjurat de oameni și să dansezi. Dar dacă nu este posibil, cursurile online sunt o alternativă foarte bună. Totodată, găsești și pe pagina lor de Facebook – Sonrisa Dance Center – cursuri de dans gratuite care fac stream. Arată că ei vor să țină comunitatea de dansatori unită chiar și în pandemie.

11. Un gând pentru cititorii Sonrisa.

Un gând pentru cititorii Sonrisa e… să fie bineee.

Vezi mai multe:

8 motive să îmbrățișezi coregrafiile de grup

Emoții. Sincronizare. Energie. În câteva cuvinte asta este esența coregrafiilor de grup. 😊 Emoțiile sunt mari, dar transmit pasiunea pentru dans. Sincronizarea face că dansatorii care împart scena să devină un tot unitar.

Top 5 beneficii ale dansului

Întotdeauna am crezut că dansul este un mod de eliberare al nostru, al tuturor oamenilor, prin modurile sale de exprimare și prin impactul pe care îl poate aduce în viața fiecăruia. De-a

Vrei să înveți să dansezi Salsa sau Bachata de la Zero?

Înscrie-te astăzi în cea mai complexă platformă de cursuri de dans din România