Sonrisa Dance Center

Salsa On1 vs Salsa On2 – Ce stil ți se potrivește cel mai bine?

Când zici salsa, zici energie. Pasiune. Flow. ❤️

Noi ne-am îndrăgostit de salsa de prima dată de când am dansat prima melodie. E ceva special în ritmul pieselor. Acel ceva pe care ne dorim să îl descoperi și tu. Dacă încă nu ai avut ocazia. 😋

Înainte să vedem ce avantaje au cele două stiluri de salsa, haide să înțelegem puțîn teoria din spate.

Salsa On1 este un stil care presupune sincronizarea pașilor cu primul timp (count-ul “1”) al ritmului de bază. Acest stil de dans are influențe din muzică afro-cubaneză și din dansurile precum mambo, cha-cha-cha și rumba. 

A evoluat în principal în Statele Unite, mai ales în Los Angeles, în anii ’60 și ’70. Salsa On1 mai este denumită și “LA style”, iar frații Vasquez au fost cei care au pus bazele acestui stil.

Salsa On2, cunoscută și sub denumirea de “Mambo” sau “New York Style”, este un stil de dans care se bazează pe muzică și ritmurile afro-cubaneze. Salsa On2 este numită astfel deoarece pașii de dans sunt sincronizați cu al doilea timp (count-ul “2”) al ritmului muzical.

Istoria Salsei On2 poate fi urmărită până în anii 1960 în cartierul Bronx din New York, unde dansatorii cubanezi și portoricani au adus influențele lor culturale și stilurile de dans în Statele Unite. Stilul On2 a fost dezvoltat de dansatorii și coregrafii din acea perioadă, iar unul dintre cei mai renumiți artiști este Eddie Torres, cunoscut și sub numele de “Mambo King”. Torres a contribuit semnificativ la popularizarea și dezvoltarea Salsei On2.

Salsa On2 se caracterizează prin mișcări elegante și fluide, cu accent pe tehnică și controlul corporal. Există mai multe stiluri și variații ale Salsei On2, cum ar fi “Eddie Torres Style” și “Palladium Style”. Stilul Eddie Torres se concentrează pe tehnică, precizie și eleganță, în timp ce stilul Palladium este mai energic și acrobatic, cu elemente de mambo și jazz.

Acum că am trecut și prin puțină teorie, să vorbim un pic și despre avantajele celor două stiluri cunoscute de salsa. Să le luăm pe rând:

 

Avantajele Salsei On1

Conexiunea cu ritmul se face mai ușor. Totuși, nu putem spune despre salsa, în general, că e un stil de dans simplu. Nicidecum. Dar, pentru începători e mai ușurel să se conecteze cu ritmul. Pașii fiind sincronizați cu primul timp (count-ul “1”), poate fi mai ușor de înțeles și de aplicat pentru cei care dansează pentru prima dată salsa.

Ritmul este clar și marcant. Deoarece pașii sunt sincronizați cu primul timp al muzicii, Salsa On1 oferă o marcă clară și vizibilă pentru leading și following în dans. Acest aspect face comunicarea între parteneri să fie mai ușoară și să păstreze sincronizarea în timpul dansului.

Se dansează peste tot în lume. Asta înseamnă că oriunde mergi și ai chef de o salsita On1 vei găsi dansatori din comunitatea latino cu siguranță.

 

Avantajele Salsei On2

Flow-ul și eleganța mișcărilor. Salsa On2 este renumită pentru mișcările sale fluide, elegante și care curg. Pașii sunt sincronizați cu al doilea timp (count-ul “2”), ceea ce permite dansatorilor să se desfășoare într-un mod lin și armonios pe linia de dans. Practic oferă mai mult timp pentru exprimarea mișcărilor, fie că e vorba de styling sau întoarceri.

Tehnica este mai complexă. În Salsa On2 se pune un accent mai mare pe tehnică și detalii. Acest stil implică izolarea mișcărilor, figuri sofisticate și styling personalizat. Dacă îți place să lucrezi la detalii și să adaugi propria ta interpretare artistică, e posibil ca Salsa On2 să ți se potrivească mai bine. 😉

Oportunități de performanță și competiții. Salsa On2 este adesea preferată în show-uri și competiții de dans, pentru că este un stil sofisticat și expresiv. Dacă te interesează să explorezi aspectele coregrafice și să te implici în performanțe sau competiții, Salsa On2 poate deschide multe uși.

 

Ce e cel mai important de înțeles este că alegerea între Salsa On1 și Salsa On2 depinde de preferințele tale, de obiectivele setate și de ce îți doreșți de la dans. Ambele stiluri au frumusețea lor și vin cu experiențe aparte. 

Alege stilul care te face să te simți cel mai confortabil și să te exprimi în cel mai autentic mod posibil. 

Doar fă alegerea asta în mod conștient, după ce experimentezi ambele stiluri. Mergi atât la cursuri de Salsa On1 cât și la cele de Salsa On2. După, vezi tu ce alegi să ți se potrivească cel mai bine. 😊

Vezi mai multe:

Mămici dansatoare

Sunt Tatiana, fondator, instructor Sonrisa și viitoare mămică. De curând viața și cariera mea au intrat pe un drum tare provocator. Trebuie să-ți mărturisesc că sala de dans și scena sunt pentru

5 beneficii ale dansului pentru copii

Una dintre cele mai mari preocupări ale unui părinte se învârte în jurul sănătății și educației copiilor. Deși, suntem mai mult decât mulțumiți să le oferim copiilor acces la tehnologie, încă de

Vrei să înveți să dansezi Salsa sau Bachata de la Zero?

Înscrie-te astăzi în cea mai complexă platformă de cursuri de dans din România